Sjef kan de hulpkoks wel goed gebruiken als ze vier pizza’s tegelijkertijd wil bakken! Maar het is goed om te bedenken hoe je het proces zo kan maken dat die extra hulp ook resulteert in het gewenste effect!
Het hangt maar net van het probleem en het proces af, of extra hulp ook tot betere resultaten leidt. Als je bijvoorbeeld een moeilijke som hebt en je laat alle kinderen die som uitrekenen, ben je niet heel veel sneller klaar dan wanneer je een gemiddelde leerling die som zou laten berekenen. Je moet dan je probleem opsplitsen, en per onderdeel bedenken hoe je je rekenkracht gaat inzetten. Misschien door de som eerst te analyseren en er meerdere kleine sommetjes van te maken?
Een ander voorbeeld is wanneer je gaat verhuizen. Als je een heleboel mensen hebt die meehelpen tillen, helpt dat natuurlijk enorm. Maar als iedereen steeds door de voordeur naar binnen moet, krijg je op een gegeven moment een file. Als er dan nog meer mensen komen te helpen, wordt het alleen maar drukker, moet iedereen op elkaar wachten, en gaat het verhuizen zelf langzamer! Een oplossing kan zijn om een treintje te maken, waar iedereen een vaste plek heeft, en die manier systematisch de dozen doorgeeft naar de volgende. Dat is een mooi voorbeeld van effectief samenwerken!
Sjef legt het uit: